OCA Den Haag
Noord West Buitensingel 19
2518 PA Den Haag
Telefoon: 070-3456756
E-mail: haaglanden@oca.nl

Doelen


Het doel van ergotherapie is het vergroten of behouden van zelfstandigheid op (een van de) verschillende aandachtsgebieden.


Voorbeelden van aandachtsgebieden zijn:


Zelfverzorging.

Voorbeeld: Iemand kan zich niet meer zelfstandig aankleden omdat hij niet meer ver genoeg kan bukken om zijn sokken en schoenen aan te trekken.


Zitten, liggen en staan.

Voorbeeld: Iemand heeft pijn aan zijn hakken omdat hij de hele nacht in dezelfde houding in bed ligt en vraagt of hier wat aan te doen is.


Transfers.

Voorbeeld: Iemand heeft moeite met opstaan uit de stoel en wil weten of hier alternatieve mogelijkheden voor zijn?


Voortbewegen.

Voorbeeld: Iemand met de aandoening COPD komt nauwelijks nog de deur uit maar zou graag weer boodschappen willen doen.


Valpreventie.

Voorbeeld: Iemand is een aantal keer gevallen in huis en wil graag preventieve maatregelen zodat de kans kleiner is dat dit nogmaals gebeurd.


Wonen.

Voorbeeld: Iemand wil zo lang mogelijk thuis blijven wonen maar weet niet of de woning hiervoor geschikt is, de ergotherapeut kan hierin adviseren.


Huishouden.

Voorbeeld: Iemand heeft moeite met potten en flessen open te maken en vraagt of hier oplossingen voor zijn. 


Arbeid.

Voorbeeld: Iemand ervaart klachten op de werkplek of heeft zich ziek moeten melden ten gevolge van lichamelijke klachten. Een ergotherapeut kan advies geven op werkplekinrichting, werkhouding, evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, planning en organisatie van de werkzaamheden.


Ontspanning

Voorbeeld: Iemand kan zijn hobby kaarten niet meer uitvoeren, een ergotherapeut kan hierin adviseren.


Communicatie

Voorbeeld: Iemand kan door beperkingen in zijn handen bijvoorbeeld geen email meer typen of bellen en wil graag weten of hier oplossingen of alternatieven voor zijn.


Mantelzorgers

Voorbeeld: De ergotherapeut helpt de mantelzorger om knelpunten in kaart te brengen en ondersteunt bij het krijgen van meer inzicht in het probleem. Hierdoor kan er weer een evenwicht ontstaan tussen belasting en belastbaarheid.